Skimmel sjukan (aka melanom)

Har sett att det börjar komma upp lite om ''skimmel sjukan'' visste själv inte vad det var innan jag hörde talas om det och eftersom jag har en skimmel så blev jag lite extra intresserad. Läste på om det! kände igen mig då C har några små knölar under svansroten men som hon absolut ite störs eller lider av!

Knölarna som är Melanom knölar är en slags tumörsjukdom. Knölarna bildas av pigmentceller som förökar sig okontrollerat. Om en knöl (tumör) skulle spricka så kan man se att det kommer en svart vätska som liknar bläck från den. Det är en cancertumör men som inte sprider sig mellan hästar och är lokalt centrerad till svansrot/ anus/vulva ibland även runt ansikte som ögon, ganascher/halsen, munhål. Det kan förekomma i både god och elak form. Det är oftast hästar 15 år eller äldre som det drabbar, Drabbar det en ung häst är det med stor sannolikhet en aggressiv eller elakad form, men det är väldigt ovanligt att en häst dör av det.
Viktigt att veta är att "färgade skimmlars" melanomproblem och hudcancer orsakas inte av solens UVstrålar, tvärt om är dessa de mest motståndskraftiga för solens skadlighet då deras vita hår reflekterar bort strålarna och huden redan är svart och motståndskraftig.

De hästar som är rosa/albino och saknar basfärg är däremot utsatta för solexem och har större risk då huden saknar naturligt skydd, precis som vi nordbor jämfört med mörkhyade.
Det sägs att man kan ge A, C, D vitamin samt natriumaskorbat och torskelerolja för att knölarna ska gå tillbaka i sin tillväxt, men det är bara en myt. Enda sättet att bli av med dem är att operera bort dom men det är väldigt ovanligt att man gör pga deras ställen att sitta på och svårigheten att sy ihop ett sår på svansrot samt bakteriehärden kring anus.

Hittar man dom i ett tidigt stadium kan de gå att frysa eller skrapa bort under lokalbedövning och lugnande.
Det spekuleras kraftigt i varför en del drabbas och andra klarar sig.

En teori är att det är just det ljusnande "skimmelanlaget" är samma gen som kan ge cancer. Och att de individer som då är mörka längre och ljusnar senare i livet löper mindre risk att drabbas och de som tidigt blir vita är mer utsatta (eftersom att kroppens celler då får "panik" och massproducerar melanom för att täcka upp förlusten vid den naturliga blekningen)
En annan antagande teori är att risken för skimmelsjukan är absolut störst om hästen är homozygot skimmel = två anlag = att både mamma och pappa är skimmel. 
Den tredje är en forskning som visar att ASIP (Agouti signaling protein), vars uppgift är att producera pheomelanin (rött/gult pigment) ut till hårstråna, är “satt ur funktion” hos en del skimlar, och att dessa visar på en ökad förekomst av melanom. Så att skimlar "med färg" löper mindre risk att drabbas än de som är albino/pigmentlösa/rosa.

Många hästar lever flera år och helt underbara liv trots att de har knölar, men som inte besvärar dem.
Det finns de som får tumörer innuti kroppen istället för svulster utanpå, dessa kan man ju inte upptäcka om man inte regelbundet röntgar/gör ultraljud på sin häst. Det är helt enkelt en del av naturens hårda lagar, precis som att vi människor drabbas av olika cancerformer, diabetes osv.
Så att gå och oroa sig för tumörer hos sin skimmel, eller undvika skimlar av denna anledning är bara patetiskt. 
Men man ska vara medveten och hålla koll. Som med alla åkommor på vilket djur som helst!
knölarna ni ser på SVANSROTEN är melanom knölar.
Den här typen som sitter på svansroten är den vanligaste.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0