svar

Maya Jakobsson om HEI BLOGGEN:
HAHA! Jäklar vad liten du såg ut på callis! :D
svar: yep hon är ju ganska stor! ;)

Anonym om HEI BLOGGEN:
vart har du köpt dina ridstövlar och hur mycket kostade dom? :)
svar: köpte dom köpte dom i boden vid travbanandom kosta ca 2500:- :)

Anonym om HEI BLOGGEN:
Åh vad härliga bilder! Din ponny lyser verkligen av lycka :)
Svar: tack! ja hon känns super lycklig!

Anonym om HEI BLOGGEN:
Hej Anna :) tänkte fråga om du ska tävla till helgen och vart du har köpt dina ridstövlar :) hur mycket kostar dem? Kramen
svar: nej ska inte tävla till helgen ska debutra första utomhustävlingen! :) har köpt mina ridstövlar i boden vid travbanan och dom kosta ca 2500! :)





HEI BLOGGEN

Ett tag sen jag blogga AAAH men nu har jag lite att berätta å lite bilder att ladda upp min kamera är ju igång igen så nu har hästarna fått vara modeller! :)
Red först Callis på banan hon var lite stretig å busig i början bockade å hade sig men avslutade super duper fint! riktigt nöjd med callis dom här dagarna jag haft henne!
Svampis red jag inte så noga idag hon fick ett foto och typ bus pass hehe.. hon var helt störd men söt är hon!
KOMMENTERA!!!!!
alla fyra ben i luften ahah cp bus ♥
helt underbar
Även om du gör mig besviken ibland, även fast du skapat mycket tårar,
så har du trots allt gett mig dom finaste stunderna i mitt liv,
så mycket skratt du gett mig alla mysiga skogs turer och all den glädje
du gett mig... det är lätt att säga att jag ska sälja dig, men helt seriöst..
jag kan inte...

nope..

hej alla söta.
nope har inte blogga men har mkt i skolan och lite å skriva om, pluggar just nu som ett cp fast lär mig ingenting... i helgen sov vi i stan, vi hade klubbmöte och lite annat. ponnyn har vart helt fantastisk! snart äre sport lov TAGGA!
min ponny hos sin förra ägare 2008! ↓

Undebara ponny

Helloo!
Ponnybus var SUPER bra idag... hon var helt galen så de slutade med att vi tränade omhoppningssvängar men avslutade med att rida igenom henne, skänkelvikningar, öppna å sluta osv! SUPER nöjd med dagens pass!
Saknar dig så enormt mycket... tiden har inte läkt några sår men
jag har lärt mig att leva med det.

Funderar...

Hejhopp!
vart på stan med amanda, även kolla synen, beställt glasögon och boka tid för linsprovning. Nu ska jag snart göra mig iordning för att fara till stallet och tömma min ponny på lite krafter!ÄR SÅ SATANS förbannat less på skolan... har kunna göra typ vad som helst för att få vila upp mig orkar värkligen inte mer! skriver mer sen!

Skimmel sjukan (aka melanom)

Har sett att det börjar komma upp lite om ''skimmel sjukan'' visste själv inte vad det var innan jag hörde talas om det och eftersom jag har en skimmel så blev jag lite extra intresserad. Läste på om det! kände igen mig då C har några små knölar under svansroten men som hon absolut ite störs eller lider av!

Knölarna som är Melanom knölar är en slags tumörsjukdom. Knölarna bildas av pigmentceller som förökar sig okontrollerat. Om en knöl (tumör) skulle spricka så kan man se att det kommer en svart vätska som liknar bläck från den. Det är en cancertumör men som inte sprider sig mellan hästar och är lokalt centrerad till svansrot/ anus/vulva ibland även runt ansikte som ögon, ganascher/halsen, munhål. Det kan förekomma i både god och elak form. Det är oftast hästar 15 år eller äldre som det drabbar, Drabbar det en ung häst är det med stor sannolikhet en aggressiv eller elakad form, men det är väldigt ovanligt att en häst dör av det.
Viktigt att veta är att "färgade skimmlars" melanomproblem och hudcancer orsakas inte av solens UVstrålar, tvärt om är dessa de mest motståndskraftiga för solens skadlighet då deras vita hår reflekterar bort strålarna och huden redan är svart och motståndskraftig.

De hästar som är rosa/albino och saknar basfärg är däremot utsatta för solexem och har större risk då huden saknar naturligt skydd, precis som vi nordbor jämfört med mörkhyade.
Det sägs att man kan ge A, C, D vitamin samt natriumaskorbat och torskelerolja för att knölarna ska gå tillbaka i sin tillväxt, men det är bara en myt. Enda sättet att bli av med dem är att operera bort dom men det är väldigt ovanligt att man gör pga deras ställen att sitta på och svårigheten att sy ihop ett sår på svansrot samt bakteriehärden kring anus.

Hittar man dom i ett tidigt stadium kan de gå att frysa eller skrapa bort under lokalbedövning och lugnande.
Det spekuleras kraftigt i varför en del drabbas och andra klarar sig.

En teori är att det är just det ljusnande "skimmelanlaget" är samma gen som kan ge cancer. Och att de individer som då är mörka längre och ljusnar senare i livet löper mindre risk att drabbas och de som tidigt blir vita är mer utsatta (eftersom att kroppens celler då får "panik" och massproducerar melanom för att täcka upp förlusten vid den naturliga blekningen)
En annan antagande teori är att risken för skimmelsjukan är absolut störst om hästen är homozygot skimmel = två anlag = att både mamma och pappa är skimmel. 
Den tredje är en forskning som visar att ASIP (Agouti signaling protein), vars uppgift är att producera pheomelanin (rött/gult pigment) ut till hårstråna, är “satt ur funktion” hos en del skimlar, och att dessa visar på en ökad förekomst av melanom. Så att skimlar "med färg" löper mindre risk att drabbas än de som är albino/pigmentlösa/rosa.

Många hästar lever flera år och helt underbara liv trots att de har knölar, men som inte besvärar dem.
Det finns de som får tumörer innuti kroppen istället för svulster utanpå, dessa kan man ju inte upptäcka om man inte regelbundet röntgar/gör ultraljud på sin häst. Det är helt enkelt en del av naturens hårda lagar, precis som att vi människor drabbas av olika cancerformer, diabetes osv.
Så att gå och oroa sig för tumörer hos sin skimmel, eller undvika skimlar av denna anledning är bara patetiskt. 
Men man ska vara medveten och hålla koll. Som med alla åkommor på vilket djur som helst!
knölarna ni ser på SVANSROTEN är melanom knölar.
Den här typen som sitter på svansroten är den vanligaste.

SÅ NI VET

Ikväll kommer jag skriva ett fakta inlägg om aka melanom ''skimmelsjukan'' en slags cancer sjukdom vanligt hos skimmlar! men skriver ikväll har inte tid med det nu så KOLLA BLOGGEN SENARE ELLER IMORGON! ;)
/ ANNA
Denhär sadeln är till salu, kom med bud!
16,5. Medium Wide. är inte mycket använd och är i SUPER bra skick! :)

.


att vara sjuk SUGER

Helo.. har pallra mig till skolan på morgon även fast jag är förkyld hängig osv. Men ingen idrott, det suger ju det ända ämnet som går att prestera i... aja ska till stallet senare förhoppningsvis lite hårdkörning med hästen hon var ju som smått galen igår men vi tjöööör ba! å gud i himmelen vad jag taggar sportlov YEYE!

opsi..

Nej jag har inte glömt bloggen tänker på den varje dag men har ingen motivation och har haft det jävligt jobbigt nu sista tiden, förkyld, deprimerad, stressad ja en salig blandning och vet inte riktigt varför jag varit depp men förmodligen för att jag var påväg å sälja min älskade, och för att ella har dött ingen vidare kombination!
aja idag har sonja vart och kollat på min häst! sadeln jag hade låg perfekt dock så var det ett fabrikats fel som gjorde att den var sne, den har då tryckt vid bogen på vänster sida och höger bak, nu är den rak å ligger perfa! vi provade även hennes förra sadel, den låg helt sinnes dåligt! hon sa om denhär låg bra från början så har din ponny förändrats otroligt mycket i kroppen vilket hon har! Nu ska jag bara kolla tänderna på henne och hoppar på att dom här två insatserna gör underverk! Är det så är vi nog på banan alldeles snart och då kan jag ju bara säga passa er! ;)
OCH DE BÄSTA AV ALLT KAMERAN ÄR FIXAD SÅ NU KOMMER JAG BILDBOMBA HÄR FRAMÖVER! :D

RSS 2.0